top of page

Drenthe

21 tot en met 24 maart 2014

Er was een weekend Drenthe geboekt om meer te leren over diverse inheemse en uitheemse diersoorten. En dit is natuurlijk goed te combineren met het zoeken andere dieren.

 

Na een lange rit vol met files en omwegen kwamen we later dan gehoopt aan in Drenthe. We zouden pasta eten, maar besloten een patatje te nuttigen. Daarna gelijk op pad naar een plek waar we eerder geweest waren. We hoopten op kamsalamander (Triturus cristatus) en met veel mazzel misschien de eerste knoflookpadden (Pelopates fiscus). Door het warme weer van de afgelopen weken, was een klein gelukje mogelijk.

Daar aangekomen gingen we direct naar de plek waar we eerder geslaagd waren en sloegen de andere plekken over. Maar het was niet meer zoals het was. Alles wat kapot gekapt en gereden, waardoor het water extreem troebel was en geen enkel teken van leven vertoonde.

Na goed zoeken hadden we het gehad en besloten we terug te gaan. Op de terugweg naar de auto nog wel een pad (Bufo bufo) zien wegduiken in het water en een roepende kerkuil. Maar daar moesten we het mee doen de rest van de avond.

 

De volgende ochtend hadden we tijd voor wat slangen te zoeken, voordat we naar een biologische tuin in Groningen afreisde. We besloten naar een klein gebied te gaan, waar de kans op melanistische adders (Vipera berus) groot was. Dit is het tegenover gesteld van albinisme, er wordt teveel pigment in de cellen aangemaakt waardoor een dier zwart is.

Aangekomen op de plek van bestemming besloten we ons op te splitsen om de kans zo groot mogelijk te maken. Maar we waren nog niet uitgesproken of Anniek zag de eerste adder (Vipera berus) al liggen zonnen. Een subadult mannetje lag heerlijk op ons te wachten. Het was een prachtig exemplaar, donker gekleurd met een blauwe buik. Na wat foto's liepen we verder en nog geen 50 meter vond Thomas nummer twee van de dag. Qua kleuren combinatie exact hetzelfde, alleen was deze al volwassen.
Hierna was het tijd door te reizen naar Groningen, waar we werden verwacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We werden hier ontvangen met verse mint thee uit eigen tuin. Een goed gesprek volgde.

Hierna kregen we de tijd om zelf een rondje te lopen door de biologische tuin en vonden we enkele bruine kikkers (Rana temporario) aan de waterkant. We hoopte hier nog enkele zonnende slangen aan te treffen, maar daar was het nog te koud voor.

 

Na een stevig avondmaal, goede wijn en een spelletjesavond zochten we allen ons bed op.

 

 

's Morgens wilde we onze zinnen zetten op ringslangen (Natrix natrix) voordat we de midden zouden doorbrengen in Assen. We hadden een goeie plek van vorig jaar zomer, waar op een kleine afstand vijf stuks lagen. Maar helaas zat het weer niet mee. We vertrokken met zonnig weer maar reden de regen tegemoet. Daar aangekomen zagen we de regen onze kant op komen. We zochten, maar vonden helaas niks. We liepen door naar een oude natuurijsbaan om daar amfibieën te zoeken. We vonden daar enkele watersalamanders (Lissotriton vulgaris)  en een bruine kikker (Rana temporaria) in amplex met ook enkele eierklompen.

Nadat de regen met onweersbuien voorbij getrokken waren, zetten we koers richting Assen. 's Avonds zouden we daar weer terug komen, om salamanders te zoeken.

Bij het huisje aangekomen werden opgewacht door een bosmuis (Apodemus sylvaticus), die al klaar zat voor de restjes pizza. Na het eten reden we direct weer terug naar Assen. Het was een goede zet om terug te komen. We hadden een paar specifieke plekken in het bos in gedachte waar we direct naartoe wilde. Maar toen we de eerste poel passeerde, hoorde we een kwaakkoor van de bruine kikker (Rana temporaria). Vele mannetjes bij elkaar en ook een stuk of tien paar in amplex. Toen we door liepen naar de meest geschikte plekjes, schrokken we. Het water was zo troebel, dat we amper tien centimeter in het water konden kijken. Een beetje teleurgesteld keken we naar andere plekjes en zagen we een sloot aan de rand van het bos. Daar even een blik in werpen en het was raak. Het zat er vol mee met alpenwatersalamanders (Mesotriton alpestris) en met enkele watersalamanders (Lissotriton vulgars). Onze avond kon niet meer stuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende ochtend hadden we nog enkele uurtjes voor onszelf. We gingen naar hetzelfde gebied als zaterdag en waren hoopvol gestemd. Ook nu duurde het niet lang voordat we de eerste adder  (Vipera berus) te pakken hadden. Een subadult mannetje lag naast het pad te zonnen midden op een stuk mos. En slechts op 15 meter afstand lag een volledig adult mannetje, een melanistisch exemplaar. Dolgelukkig maakte we wat foto's om vervolgens weer verder te gaan.

Ik zag verderop in het heideveld een grote plas met water en was benieuwd of daar dieren in zouden zitten. Ik liep er naartoe en zag tot mijn grote verbazing dat er helemaal geen sprankeltje leven te bekennen was. Terwijl ik terug naar de groep liep, zag ik twee adders op elkaar zonnen. Een subadult mannetje en opnieuw een melanistisch explemplaar, maar nu een onvolwassenen.

Helaas door de tijdsdruk hadden we niet veel tijd om foto's te maken, maar ach. Een mooie afsluiting van het weekend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan Anniek, Davida, Stephan en Thomas.

 

 

 

Gevonden soorten:

Zandhagedis (Lacerta agilis)

Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)

Adder (Vipera berus)

Bruine kikker (Rana temporaria)

Gewone pad (Bufo bufo)

Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris)

Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris)

 

bottom of page