top of page

Limburg en België

 

Na de goede dagen in Drenthe, sloten Anniek, Thomas en ik daar een vervolg aan te geven. We vonden Limburg een goede bestemming, doordat daar enkele soorten voorkomen die voor de rest in Nederland niet voorkomen.

 

We begonnen de reis richting het oosten, de Veluwe. We wilde eerst adders zoeken bij het ochtendlicht. Toen we aankwamen, zag het weer er dreigend uit. Het duurde ook niet lang voordat het begon te regen. Ondanks de reden konden we wel één adder (Vipera berus) vinden die vlak voor de voeten van Thomas langsschoot.

Met een nat regenpak zetten we koers richting het zuiden. Bestemming twee was de meinweg. Anniek en Thomas waren in juni hier met school geweest en hadden enkele goede plekjes gevonden voor slangen. Toen we het heideveld opliepen kregen we weer een bui op ons hoofd. De regenkleren lagen nog in de auto, omdat we wel met zon de hei opliepen. Nat en wel liepen we terug richting de auto. Thomas vond nog een mannetjes zandhagedis (Lacerta agilis) en kort nadat die was gefotografeerd begon het opnieuw te spatten. Het was ons opnieuw gegund ondanks de regen, want naast het pad lag een gladde slang (Coronella austriaca) en hazelworm (Anguis fragilis) te zonnen tussen de buien door. Ook nadat we deze op de foto hadden gezet begon het te regenen, maar nu echt hevig. We renden naar de dichts bijzijnde boom om daaronder te schuilen. Maar wie hadden de beste plekjes al ingenomen? Duitse toeristen met paraplu!

Nat en voldaan namen we een sterke lunch en reden we verder naar het zuiden, waar we opnieuw trek kregen. We besloten bij de MacDonalds wat te eten en gebruik te maken van de Wifi. We wilde een hotel zoeken in de buurt, waar we al onze natte kleding konden drogen. Het werd een hotel in Heerlen. Ingecheckt en wel  gingen we op pad om dassen te bekijken in de schemering. Helaas toen we aankwamen, zagen we het laatste volwassen dier wegloepen uit de burcht. Wel zagen een zeer grote vrouwtjes pad (Bufo bufo) op het pad zetten. Het was voor ons reden ons warme en droge bed op te zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag gingen we naar een plek waar muurhagedissen enkele jaren zijn uitgezet en zich handhaven. We begonnen druk in het plaatselijke bos te zoeken, waar we niet meer dan enkele levendbarende hagedissen (Zoocota vivipara) zagen wegschieten. Teleurgesteld wilde een kop koffie en keken we over het dorpje uit tegen een bergwand. Nieuwsgierig wilde we daar een kijkje nemen en daar kregen we geen spijt van.

Na de eerste muurhagedis (Podarcis muralis) onder een steen gevonden te hebben, zagen we kort daarna over de wand rennen. Een goed gezicht en een beloning voor het vele zoeken.

We hadden in ons hoofd om ook vuursalamanders (Salamandra salamandra) te zoeken, maar daarvoor moesten we naar Beligë. Maar dat houdt ons niet tegen!

 

In België aangekomen duurde het niet lang voor we wat vonden. Na een aantal malen draaien was het zover, de eerste twee mannetjes naast elkaar. Een super mooi gebied dat afgelegen is, waardoor zowel wij als de dieren niet gestoord worden. Helaas kwamen we een man tegen, die willekeurige bomen omkapte om zijn kamer warm te houden. Na vijf mooie exemplaren gevonden te hebben, reden we terug naar de camping. Onze spullen opzetten voor de nacht en bij het restaurant een lekkere maaltijd nuttigen. Daarna direct op weg naar een groeve, waar mijn lievelingspad voorkomt: de vroedmeesterpad (Alytes obstetricans).

 

Bij aankomst vonden we al snel een geelbuikvuurpad (Bombina variegata) en vlogen de vleermuizen ons om de oren. Bij het fotograferen van de vuurpad, vond Anniek een juveniele levendbarende hagedis (Zoocota vivipara). Ook enkele hazelwormen (anguis fragilis) lagen op ons te wachten.

Door de schemering begonnen de vroedmeesterpadden te fluiten en was het localiceren ervan gemakkelijker. Thomas en ik dachten dichtbij te komen, maar Anniek was eigenwijs en liep de andere kant uit. Geïrriteerd liepen we achter haar aan en ze had gelijk. Tussen het gras zat een mannetje met verse eiersnoeren om zijn poten.

Even later vonden we een mannetje zonder eiersnoeren om zijn achterpoten. Maar hierom niet minder mooi.

Na een perfecte dag zochten we onze knusse tent op, door met z'n drieën tegen elkaar aan te gaan liggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende ochtend pakte we alle spullen weer in en zetten we opnieuw koers naar de meinweg, omdaar weer reptielen te zoeken. We liepen de meinweg op en voor het heideveld was de eerste gladde slang (Coronella austriaca) een feit, een volwassen mannetje. Vlak voor h et heideveld, zagen we diverse poelkikkers (Pelophylax lessonae) wegspringen in de berm Een goed stuk verder het heideveld in, werd de tweede gladde slang gevonden. Ditmaal een volwassen vrouwtje die lag te zonnen. Tijdens het fotograferen dwaalde Anniek af om ons te roepen voor een adder (Vipera berus). Helaas was die er snel vandoor, waardoor ons het genot werd afgenomen. Wel was er een vrouwtjes zandhagedis (LAcerta agilis) die ons zo aantrekkelijk vond, dat ze niet wegdook toen we een lens voor haar gezicht zetten.

Toen we richting de auto liepen, kregen we een telefoontje van een vriend van Anniek. Hij kwam terug van zijn vakantie in Spanje en was in Limburg om wat dieren te zoeken. Het leek ons leuk om elkaar te spreken, waar een afspraak in het centrum van Maastricht volgde. We spraken af bij de oude stadswallen, waar een gezonde populatie muurhagedissen (Podarcis muralis) leeft. De juveniele dieren schoten hier als raketten over de muren. Na bijgeklets te hebben, tientallen muurhagedissen en acht hazelwormen (Anguis fragilis) gezien te hebben, zetten wij koers richting het noorden. Onderweg stopte we bij een plaatselijk cafe voor een uitsmijtet en kroketten, om 's avonds in het eigen bed terug te kijken op een zeer geslaagde trip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Anniek, Thomas, Bobby en Laura.

 

 

Gevonden soorten:

Adder (Vipera berus)

Gladde slang (Coronella austriaca)

Zandhagedis (Lacerta agilis)

Levenbarende hagedis ( Zoocota vivipara)

Muurhagedis (Podarcis muralis)

Hazelworm (Anguis fragilis)

Gewone pad (Bufo bufo)

Vroedmeesterpad (Alytes obstretricans)

Geelbuikvuurpad (Bombina variegata)

Poelkikker (Pelophylax lessonae)

Vuursalamander (Salamandra salamandra)

 

bottom of page