top of page

Limburg

29 mei tot en met 1 juni, Hemelvaartsweekend

 

 

Met het lange weekend wilde we oude bekende opzoeken in het zuiden van het land. We hadden limburg gepland om daat 3,5 dag opzoek te gaan naar diverse diersoorten.

Toen we donderdag middag aankwamen op de camping, maakte we ons tent op en aten we snel  een bord pasta. Daarna gingen we op zoek naar dassen (Meles meles). We wachten rond een dassenburcht op de hoop iets te zien. Na 2,5 uur gewacht te hebben, kwam er eentje naar buiten en dat was het.

Toen we terug naar de auto liepen, zagen we een subadulte vos (Vulpes vulpes) spelen in het gras en hoorde we gekrijs. Het bleken vier jonge bosuilen (Strix aluco) te zijn.

Na wat foto's en bewondering gingen we richting een groeve waar vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) en geelbuikvuurpadden (Bombina variegata) zijn uitgezet. Toen we aan kwamen lopen, hoorde we al diverse vroedmeesterpadden roepen uit tuinen van mensen. In de groeve hoorde we van alle kanten het gefluit van de vroedmeesterpadden. In de diverse gegraven poeltjes zaten geelbuikvuurpadden, waarvan sommige in amplex.

Onder een steen zaten ook twee mannetjes vroedmeesterpadden met eiersnoeren om de enkels zitten. Een mooi gezicht om de avond mee af te sluiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende ochtend reden we eerst vanuit onze camping naar de Brunsummerheide, om daar rinslangen en gladde slangen te zoeken. Maar het was al vroeg erg warm, wat ons niet veel geluk bood. Na een kop koffie met limburgse vlaai zetten we koers naar Luxenburg. Hier zit een populatie alpenlandsalamanders (Salamandra atra) die we graag wilde zien. Na 3 intensieve uren  zoeken hadden we slechts één vuursalamander (Salamandra salamandra) en een vinpootsalamander (Lissotriton helveticus) gevonden, wat een kleine tegenslag was.

Terug in Nederland gingen we naar een andere groeve om opnieuw enkele geelbuikvuurpadden en vroedmeesterpadden te zien. Ook vonden we alpenwatersalamanders (Mesotriton alpestris) en enkele juveniele padden (bufo bufo).

We wilde op de terugweg via een plek, waar vorig jaar steenuilen broedden. Maar helaas zaten die er dit jaar niet, wel zagen we onderweg zes dassen (Meles meles) in een akkerveld eten. Een goede vervanging.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag hadden we in de planning staan om naar Duitsland te rijden, om de populaties dobbelsteenslangen (Natrix tessellata) te zoeken. Een zeer zeldzame soort in Duitsland. Maar wegens de koude nacht, korte slaapuurtjes en de lange reis van gisteren besloten we rustig aan te doen.

We besloten om een naar een kalkhelling te gaan om daar muurhagedissen (Podarcis muralis) te bekijken. Daar aangekomen vonden we al snel twee vroedmeesterpadden (Alytes obstetricans) onder een grote steen, een gewone pad (Bufo bufo) en een bruine kikker (Rana temporaria). Ook duurde het niet lang voordat de muurhagedissen ons om de oren schoten. Zowel door het gras, als over de muren schoten ze langs.

 

Na weggebrand te zijn in de zon, zijn we naar Maasstricht gereden om daar de beroemde broedende oehoe (Bubo bubo) te zien. Een grote groeve waar deze in broed en bekend is van Beleef de Lente. Maar helaas hadden we ons rijker gerekend dan de werkelijkheid was. Buiten een grote bruine vlek in een verre boom kwamen we niet. Wel een mooie uitzicht, verbrandde armen en een koud biertje.

 

's Avonds wilde we naar de grootste populatie boomkikkers (Hyla arborea) van Limburg bezoeken. Toen we bij het bos aankwamen, zat er een bunzing (Mustela putorius) op de weg. Snel de laarzen aan en het bos in. Aangekomen bij de poel die we zochten, zat er zeer weinig water in. Verderop in het veld hoorde we boomkikkers roepen. We liepen verder en na goed zoeken werden er twee gevonden, eentje in het riet en de ander in een zwarte els. Veel meer werd het niet bij dat poeltje. Weer hoorde we andere roepen en zochten we die op. Na meerdere gehoord te hebben, konden we er slechts één zien wegzwemmen in het water. Terug naar de auto vonden we nog enkele alpenwatersalamanders (Mesotriton alpestris) en kleine watersalamanders (Lissotriton vulgaris).

 

Op de weg net buiten het bos zagen we een steenmarter (Martes foina) en een steenuil (Athene noctua) naast elkaar. En vlak bij de camping was het opnieuw raak, we hoorde drie juveniele ransuilen (Asio otus) roepen en kregen genoeg tijd om foto's te maken. Op het moment dat we weg wilde gaan, kwam er een ouder aanvliegen met een veldmuis (Microtus arvalis) in zijn bek. Het jong nam het over en direct was de ouder weer weg. Een spectakel dat in enkele secondes gebeurde. Verder op de we zagen we nog een paartje steenmarters en enkele bierblikjes voordat we gingen slapen.

 

 

Voor de terugreis stond een stop op de meinweg te wachten. En waar een gladde slang (Austricia coronella) verwachtte, vonden we er ook één. Dezelfde als vorig jaar. Helaas bleef de vondst daarna beperkt tot vele zandhagedissen (Lacerta agilis) en groene kikkers  (Phephylax spec). Het was al zeer snel warm en doordat het de dagen ervoor ook al warm was, zochten we voldaan het terrasje op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Thomas

 

 

Gevonden soorten:

 

Bruine kikker (Rana temporaria)

Groene kikker (Phelopylax spec)

Boomkikker (Hyla arborea)

Gewone pad (Bufo bufo)

Geelbuikvuurpad (Bombina variegata)

Vroedmeesterpad (Alytes obstreticans)

Vuursalamander (Salamandra salamandra)

Zandhagedis (Lacerta agilis)

Muurhagedis (Podarcis muralis)

Gladde slang (Coronella austracia)

 

 

 

 

bottom of page