top of page

Frankrijk en Italië

14 tot en met 20 juli

 

 

Op zondag contact met Sjoerd gehad, over misschien een paar dagen herpen in Drenthe

en omstreken. Op woensdag werd Frankrijk genoemd en op maandag reden we weg naar

het zuiden. Op zoek naar nieuwe soorten en wat relaxte dagen!

 

Onze doelsoorten voor deze reis zijn Lanza's landsalamander (Salamandra lanzai),

weide-adder (Vipera ursinii), aspis adder (Vipera aspis), westelijke hagedissenslang

(Malpolon monspessulanus), girondische gladde slang (Coronella girondica), esculaapslang

(Zamenis longissimus), trapslang (Rhinechis scalaris), adderringslang (Natrix maura),

schijftongkikker (Discoglossus pictus), Europese boomkikker (Hyla arborea) en mediterrane

boomkikker (Hyla meridionalis), groengestipte kikker (Pelodytes punctates) en

algerijnse zandloper (Psammodromus algirus).

 

 

 

Het is vijf uur 's morgens de wekker van Sjoerd gaat keihard af. We staan op, frissen ons op en springen in de auto. Hij zou het eerste stuk rijiden, omdat hij daar de weg kent. Alleen had ik een andere verbeelding bij 'het eerste stuk'. Ik ging ervan uit dat we na max 3 uur zouden wisselen van stoel. Maar dat bleek 11 uur later te zijn, voorbij Grenoble. Ik had de belangrijke taak de bestuurder te verzorgen die 11 uur. Na vele broodjes gesmeerd te hebben en water gezocht te hebben, begon mijn rit aan de voet van de Alpen. We keken beide onze ogen uit, naar de ruige bergen om ons heen.

Na twee uur kwamen we de Alpen weer uit en stonden aan de ring van Turijn. Vanaf hier begonnen we aan een reis naar onze eindbestemming. Eerst van dorp tot dorp, om vervolgens een bergpas op te rijden die amper breed genoeg was voor één auto. Op bepaalde punten waren passeerplaatsen. Ergens anders ging dat niet.

Na een rit van 45 minuten en een hoop zweetdruppels later, kwamen we op een parkeerterrein aan; ons einddoel. De plek waar de sterk bedreigde Lanza's landsalamander (Salamandra lanzai) leeft. We stonden op 2.930 meter met de auto, ver boven alle bomen en huizen. Ik wilde de tent naast de auto opzetten, maar Sjoerd zag een goede plek, ruim 200 meter hoger de bergen in. Ik was 'kapot' van de 'vele' uren rijden en hij zou dan ook mijn slaapspullen meenemen omhoog. Ik hoefde alleen de tent mee te slepen. De tent was waarschijnlijk zwaarder dan de totale bepakking van Sjoerd (bestaande uit drie matjes, 5 slaapzakken en kookgerei). Hij was eerder boven en zonder zweetdruppels. Ik kwam gebroken boven van de loodzware tent!

 

Bij aankomst vonden we direct twee salamanders en zetten we de tent op en aten een stevige maaltijd. De nacht was gevallen en we liepen een ronde over de berg. Een rondje van twee uur bracht ons een tiental bruine kikkers (Rana temporaria) die  groter waren dan gewoon en ruim 100 (!) Lanza's landsalamanders. Een goed begin van de trip. Daarna nog een kom soep met thee gedronken, om met 5 graden Celsius het bed op te zoeken. Een temperatuursverschil van ruim 30 graden met 's middags. Na een koude en korte nacht vonden we nog enkele bruine kikkers en salamanders, pakte we onze spullen in en gingen we in ons privébad liggen, bij de parkeerplaats.

We zetten koers naar de tweede locatie waar weide-adder (Vipera ursinii) leeft. Terug richting de snelweg stopte we langs de weg op enkele veelbelovende plekjes om te kijken wat we konden aantreffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat we geen avond activiteiten hadden staan, konden we onderweg stoppen op plekken met een goed habitat voor hagedissen en/of slangen. Na enkele uren gereden te hebben en niks gevonden te hebben, begon mijn moed te dalen nog wat te vinden. Ik bleef aandringen bij Sjoerd om goed op te letten en niet veel later schreeuwt hij: 'Stop!". Ik keerde om en we stopten bij een plek met kleine verlaten huisjes, een hoop puin en een kleine vuilstortplaats; ideaal leefgebied voor muizen en hagedissen en dus ook slangen.

Al snel vonden we de eerste muurhagedissen (Podarcis muralis) en we twijfelde of we ook een Catalonische muurhagedis (Podarcis liolepis) zagen wegschieten. Ook vonden we meerder westelijke smaragdhagedissen (Lacerta billineata). We kregen steeds meer hoop om een geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) of de westelijke hagedissenslang (Malpolon monspessulanus) te vinden. Maar in tegenstelling werd er een ondersoort aspisadder (Vipera aspis atra) gevonden onder een plaat en even later een subadulte gladde slang (Coronella austriaca). Na een fotosessie zetten we de reis door richting de weide-adder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat onze TomTom ons via een wandelpad door de bergen wilden voeren, werd het een lange rit. Die ons om middernacht op plaats van bestemming leidden. Een mooit uitzicht was de beloning. De laatste berg van de Franse Alpen. We keken uit over het platteland die verlicht was van de dorpjes, waar de warmte nog vanaf kwam. Een vosje (Vulpes vulpes) kwam ons een bezoekje brengen op de parkeerplaats, waar we onze tent hadden opgezet. Na het dinner borgen we alle etenswaar goed op in de auto. Zodat we de vos geen reden gaven ons wakker te maken. Dit plan heeft ons gered van een nachtmerrie, bleek later...

 

De volgende ochtend ruimde weer eerst de tent op, vonden we een mediterrane pad (Bufo spinosus) en gingen we op zoek naar de weide-adder. We zochten gedurende een uur, toen we vergezeld werden door een schaapsherder met zijn kudde schapen. Sjoerd maakte een praatje met hem om te achterhalen wat de beste slangen plekjes waren. Hij wees ons naar de andere bergzijde. Daarna zei hij dat we voorzichtig moesten zijn. Sjoerd liet zijn uitrusting zien en zei dat we ervaring hebben. Maar hij doelde niet op de slang. Hij maakte rare geluiden en werd onverstaanbaar. Ik werd erbij geroepen en we dachten dat hij een wolf bedoelde.. Om dit idee moesten we lachen. Maar toen hij een schaap uit zijn busje liet zien, wisten we zeker. Zijn nek zat onder het bloed en duidelijke tandafdrukken te zien. We schrokken ons rot, we hebben vanacht geslapen op een plek waar enkele 100 meter verderop een europese wolf (Canis lupus lupus) jaagde. De nacht had anderes kunnen lopen dan we gedacht hadden. Wel vond ik Sjoerd die nacht erg zwaar ademend.....

 

Na verder gezocht te hebben en alleen geritsel gehoord te hebben, besloten we door te rijden naar de Middellandse zee. Hier 'douchte' we en kwamen bij van de schrik. Na wat natuurschoon op het strand bewonderd te hebben en afgezet te zijn bij de plaatselijke bar reden we door richting Perpignan. Daar stonden de komende dagen te wachten. We dinerde bij een plaatelijk tentje waar onze buren niks van ons wilde weten.

's Avonds liepen we een rondje en kwamen we al snel enkele rugstreeppadden (Epidalea calamita) tegen. Maar helaas bleef het daarbij. Wel hoorde we vroedmeesterpadden (Alytese obstetricans) roepen, maar helaas aan de andere kant van de rivier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende ochtend gingen we naar een brak veld waar Sjoerd vorig jaar een subadult hagedissenslang (Malpolon monspessulanus) vond. Maar helaas, we vonden daar niks en liepen door richting de rivier van de avond ervoor. Op de weg ernaartoe vonden we een algerijnse zandloper vrouwtje (Psammodromus algirus). Na een foto pauze liepen we door, Sjoerd door het water en ik over land. Zoekend naar iets moois. Na een goed stuk gelopen te hebben, kwamen we bij een klein delta gebied van de rivier. Hier lagen een hoop stenen en Sjoerd begon enthousiast met omdraaien, wat betekende dat vondsten niet lang op zich lieten wachten. We (met name Sjoerd..) vonden een  adult en subadult adderringslang (Natrix maura), een juveniele schijftongkikker (Discoglossus pictus auritus), meerdere mediterrane padden (Bufo spinosus), meerdere Catalonische muurhagedissen (Podarcis liolepis) en vlogen er waterspreeuwen (Cinclus cinclus) voorbij. Een super vondst voor een hete dag!

Het duurde dan ook niet lang, voordat we zelf in het water lagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug op de camping was er een welverdiende maaltijd en stond het avondprogramma op ons te wachten, de zoektocht naar de gewone muurgekko (Tarentola mauritanica) en mediterrane boomkikkers (Hyla meridionalis). Op de weg naar de gekko plek, liepen we langs een smal riviertje. Plots hoorde we een plons en stak er een subadulte adderringslang (Natrix maura) over. Voordat ik door had wat ik zag, sprong Sjoerd het water in op zoek ernaar. Even grabbelen in de kant en hij had beet!

Verder vonden we diverse muurgekko's (Tarentola mauritanica) op de muren. Ook op de aangekomen plek vonden we tientallen aantallen. Misschien zelfs een kleine 100 stuks. We vervolgde onze weg naar de boomkikkers. Bij een klein poeltje langs de rivier zaten er enkele, samen met opnieuwe een adderringslang. Toen we onze weg vervolgde richting de camping, kwamen we langs een top locatie. Er was een ondergelopen weiland waar een hoop puin lag en schapen liepen. We vonden er een tientallen mediterrane boomkikkers (Hyla meridionalis), drie adderringslangen (Natrix maura) en enkele Catalonische muurhagedissen (Podarcis liolepis). Een goede afsluiting van de avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende ochtend opnieuw op zoek naar de hagedissenslang, maar er was geen geluk. Ook

de parelhegadis (Timon lepidus) vonden we niet. Wel een herhaling van de soorten van de

avond ervoor. Hierdoor was onze hoop op de vondst van het vinden van een adulte hagedissenslang

vervlogen. De slang van tot wel 2,30 meter hadden we niet gezien. Sjoerd deed wel een andere grote

vondst. Onder een oude boomschors vond hij een mega wespennest. Ik wist dit en draaide het niet om.

Sjoerd daarintegen wilde de gok wagen. Na het omdraaien bleef hij doodstil staan.. In de hoop dat hij

niet gestoken zou worden. Na enkele tellen werd hij meerdere keren van achteren geprikt en zetten hij,

al vloekend, een sprint in. Door de hoge beplanting was hij genoodzaakt om te draaien,  waardoor hij

opnieuw langs het nest kwam. Een bewondering van de zijkant, een rug vol met bulten van de top-

sporter himself! Een echte levensles was opgedaan vandaag.

 

Hierna stond de reis naar de Dordogne gepland, een plek waar Sjoerd is opgegroeid. Zijn ouders

hebben hier een huisje. Bij aankomst keken we journaal en hoorde we het tragische nieuws van het

vliegtuig ongeval. Na een aantal woede aanvallen, liet Sjoerd mij zijn jeugdplekjes zien. We begonnen

op een rots met prachtig uitzicht, gevolgd door een druipsteen grot. Hier vonden we een nest van een

zoogdier (vermoedelijke een vos (Vulpes vulpes)) en liepen we door naar een andere grot. Dit was een

gat in de grond in een weiland, naast een bomenrij. De dieren die hierin vallen, kunnen er niet meer

uit. Een makkelijke plek dus om te kijken wat erin zat. We vonden enkele

springkikkers (Rana dalmatina) en mediterrane padden (Bufo spinosus). We reden door naar

een poel wat vol met leven zat. Het was een stuk lopen en besloten een aquarium mee te nemen in

plaats van de camera spullen. We zouden enkele dieren hierin houden tot de ochtend om dan

te fotograferen. We waren immers erg moe van de reis. Toen we aankwamen baalde we al van dit idee, om later te fotograferen. Er was een vroedmeesterpad (Alytes obstestricans) bezig zijn eitjes af te zetten. Een zeer mooi gezicht. Verder vonden we vele groene kikkers (Phelopylax spec), een vrouwtjes marmersalamander (Triturus marmoratus), springkikker (Rana dalmatina) en twee ringslangen (Natrix natrix helvetica) die 's nachts op jacht waren.

 

De volgende ochtend reden we terug naar de poel en maakte op ons gemak foto's. Hierna maakte we ons op om het huisje netjes achter te laten en reden we door richting Châteauroux. Ik was hier in de meivakantie geweest en wist enkele goeie plekken voor de Europese boomkikker (Hyla arborea) en de groengestipte kikker (Pelodytes punctates). De rit ernaartoe was afwisselend van een prachtige ondergaande zon, tot een duisternis vol met regen die werd opgelicht door bliksem.

Het laatste gedeelte van rit zaten wij stom verbaasd in de auto. Er zaten allemaal bastaardkikkers (Pelophylax esculentus) op en langs de weg. Een trek van een amfibieën soort die voor ons beide nieuw was.

Ook bij aankomst op de plek waren we zeer verbaasd. Waar het in mei nog kaal en zeer nat was, stond het gras nu erg hoog en waren alle poeltjes droog gevallen en hoorde we geen enkele kikker kwaken. Ook met het zoeken in bosjes ed. vonden we nik. Een domper voor onze avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste nacht wilde we langs een oude spoorweg slapen, zodat we 's morgens direct konden beginnen met zoeken. We zetten onze tent in de regen op en aten ons luxe diner, knakworst met soep, op in de auto. Hierna ons bedje in om de laatste dag nog eens op pad te gaan.

 

We werden al vroeg gewekt door een boer die zich afvroeg waarom we voor zijn land stonden, in plaats van op de camping. Toen hij doorkreeg dat we 'simpele zieltjes' waren, namen we nog enkele uurtjes slaap en gingen we op pad. Ook nu was de domper groot, buiten de muurhagedis (Podarcis muralis) en westelijke smaragdhagedissen (Lacerta billineata) was de opbrengst mager. En met deze afsluiting wilde we niet naar huis.

We besloten door te rijden naar een andere plek, waar we hoopte op meer succes. Bij aankomst vonden we een dode geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) en opgegraven eieren. Na een rondje kwamen we niet veel verder dan bastaardkikkers (Pelophylax esculentus) en liepen door richting een vogelhutje. Hier vonden we een subadulte moerasschildpad langs de weg, waar we het mee moesten doen. Wel was het een ander gelukt om slangen te vinden, er vloog een slangenarend (Circaetus gallicus) voorbij met een ringslang (Natrix natrix) in zijn bek. Na een gesprek met andere natuurliefhebbers zetten we de reis terug naar Nederland in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was een korte week voor de afstanden die we hebben gemaakt. Maar het was een onvergetelijke week, met kamperen in het hooggebergte, slapen tussen wolfen en slangen in het water vangen. Dit smaakt naar meer!

 

 

 

Met Sjoerd

 

 

Gevonden soorten:

 

Mediterrane pad (Bufo spinosus)

Rugstreeppad  (Bufo calamita)

Vroedmeesterpad (Alytes obstetriacans)

Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis)

Schijftongkikker (Discoglossus pictus auritus)

Grafs bastaard kikker (Pelophylax graffi)

Bastaard kikker (Pelophylax esculentus)

Bruine kikker (Rana temporaria)

Springkikker (Rana dalmatina)

Marmersalamander (Triturus marmoratus)

Lanza's landsalamander (Salamandra lanzai)

 

Aspis adder (Vipera aspis)

Gladde slang (Coronnella austriaca)

Adderringslang (Natri maura)

Ringslang (Natrix natrix helvetica)

' Geelgroene toornslang (Hierophis viridiflavus) ' †

Muurhagedis (Podarcis muralis)

Catalonische muurhagedis (Podarcis liolepis)

Westelijke smaragdhagedis (Lacerta billineata)

Algerijnse zandloper (Psammodromus algirus)

Gekko (Tarentola mauritanica)

Europese moerasschildpad (Emys orbicularis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De plekjes waar we stoppen om te herpen

Plekken waar we onze zoekuurtjes besteden

Geluid van de mediteraanse boomkikker  (Hyla meridionalis)

bottom of page